Natuurlijk is wielrennen leuk met wind mee over een vlakke mooie weg maar zo makkelijk is het niet altijd. Met een accu die je 100 kilometer ondersteund wordt het fietsen op een racefiets een stuk leuker en je kunt je fietsmaatje (partner of je fietsvriend) makkelijk bijhouden zodat je samen geniet van een mooie rit op de wielrenfiets zonder dat je helemaal ‘stuk’ gaat. Daarnaast heb je ook lekker getraind en zo is het delen van deze sportieve racefiets hobby nog heel lang samen haalbaar, ideaal dus!
De reden om een elektrische wielrenfiets te kopen
Je ziet hier dat je op een e-bike racefiets gewoon kunt gaan meefietsen in een groep zodat je ze niet hoeft ’te verlaten’. Veel mensen die minder fit raken of te oud worden voor fietsen stoppen nu. Ik zie het in mijn fietsgroep ook. En dit doet pijn. Mensen die je al jaren iedere week ziet in de wekelijkse clubrit, komen plotseling niet meer.
Sociaal gevolg van niet meer mee kunnen
Dit is niet alleen jammer vanwege een krimpende fietsgroep, maar is vooral op sociaal gebied erg vervelend. Soms is het voor mensen hun meest frequente sociale gebeurtenis iedere week. En dat kan dan niet meer. De racefiets E-road/ ebike geeft hierin de oplossing!
Ik heb ook echt een hekel aan mensen die zeggen dat dit belachelijke fietsen zijn. Daar ben ik het zo mee oneens. Als je op dit moment normaal in een groep kunt meerijden met een ebike, en langzaamaan de groep dreigt te verliezen omdat je het niet bij kunt houden, is extra trainen natuurlijk de oplossing. Toch is dat niet voor iedereen mogelijk.
Als je door tijdgebrek niet meer fietst, wel verder 100% gezond bent maar dus gewoon lui, dan vind ik dat je een andere groep of sport moet zoeken. De E-bike racefiets is dan een beetje een kinderachtige oplossing.
MAAR….
Soms is het wel de beste oplossing
Sterker nog…
In sommige gevallen vind ik het de uitvinding van de eeuw (nou ja, op racefietsgebied dan…)
Door mindere gezondheid niet meer mee kunnen
Als je vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom niet meer ‘mee kunt komen’ in de groep is dit gewoon perfect. Je kunt met de mooie racefiets ebike lekker in de groep blijven rijden. Je bent gewoon eerlijk over het feit dat je een ebike racefiets hebt, dan is er toch niets aan de hand?
Stel dat je vanwege ademhalingsproblemen of een andere (lichte) kwaal niet meer zo intensief mag sporten, maar wel wilt blijven wielrennen? Dan is een elektrische racefiets toch de oplossing? In mijn ogen zeker wel en ook als je niet in een groep rijdt kun je natuurlijk prima je wekelijkse rit alleen op een racefiets e-bike maken!
Zelf ben ik zwaar voorstander van de elektrificatie van vervoersmiddelen. Zo reed ik als een van de eerste in Nederland in een Tesla. Dat vond ik fijn en in het begin dachten mensen dat het een type van Mercedes of Audi was 😉 Dan praat ik dus over de beginjaren van Tesla.
12 Tips voor het kopen van een elektrische wielrenfiets
Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kopen van een elektrische racefiets:
1 Doel en gebruik:
Bepaal het doel van je elektrische racefiets. Ga je hem gebruiken voor woon-werkverkeer, langeafstandstochten of puur voor plezier?
2 Actieradius:
Overweeg de actieradius van de elektrische fiets. Hoe ver wil je kunnen rijden op een enkele lading? Kies een model dat voldoet aan je behoeften.
3 Motor en vermogen:
Let op het vermogen van de motor. Elektrische racefietsen hebben vaak motoren in de naaf van het achterwiel of de trapas. Het vermogen wordt gemeten in watt (W).
4 Gewicht fiets:
Het gewicht van de fiets is belangrijk, vooral als je ook zonder elektrische ondersteuning wilt rijden. Lichtere modellen zorgen over het algemeen voor een betere wendbaarheid.
5 type ondersteuning:
Elektrische racefietsen hebben verschillende niveaus van trapondersteuning. Sommige modellen bieden ook een gashendel voor extra vermogen zonder te trappen. Kies een model met ondersteuningsniveaus die passen bij je rijstijl.
6 Accu en oplaadtijd:
Bekijk het type accu dat wordt gebruikt en hoe lang het duurt om deze op te laden. Lithium-ionbatterijen zijn populair vanwege hun gewicht en efficiëntie.
7 Frame en geometrie:
Besteed aandacht aan het frame en de geometrie van de fiets. Kies een model dat comfortabel is voor jouw lichaamshouding en rijstijl.
8 Soort en type versnellingen:
Controleer het versnellingssysteem. Elektrische racefietsen hebben vaak geïntegreerde versnellingen, en sommige modellen bieden automatische schakelsystemen.
9 Connectiviteit en extra functies:
Sommige elektrische racefietsen bieden connectiviteitsfuncties, zoals smartphone-apps en GPS. Controleer of deze functies belangrijk voor je zijn.
10 Mogelijkheid om te testen en retourneren:
Het is essentieel om een proefrit te maken of de mogelijk hebben om hem na ontvangst nog te retourneren. Dit geeft je een goed gevoel voor hoe de fiets rijdt en of deze aan je verwachtingen voldoet.
11 Onderhoud en service:
Informeer naar het onderhoud van de elektrische racefiets en de beschikbaarheid van service. Controleer ook de garantievoorwaarden.
12 Prijs en budget:
Stel een budget vast en vergelijk verschillende modellen binnen dat budget. Let op aanbiedingen en kortingen, maar compromitteer niet te veel op kwaliteit.
Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een elektrische racefiets die perfect past bij jouw behoeften en voorkeuren.
Snelheid (25 km/u) van een elektrische wielrenfiets
De Europese norm beperkt de snelheid tot 25 km/u. Daarboven schakelt de ondersteuning uit. Sneller dan 25 km/u rijden kan wel maar dat moet je volledig zelf doen. Je wilt wellicht sneller ondersteund blijven en je leest veel over opvoeren. We adviseren dit echter niet en het is niet legaal.
Bestaan er elektrische racefietsen die een snelheid van 45 km/u kunnen bereiken?
Er zijn weldegelijk elektrische racefietsen die deze snelheid kunnen halen, bekend als speed pedelecs. Ze worden echter beschouwd als bromfietsen en moeten voldoen aan specifieke regelgeving, zoals het hebben van een kenteken, zijspiegel en het dragen van een goedgekeurde helm voor dit type fiets. Daarnaast geldt er een verzekeringsplicht. Elektrische racefietsen, die doorgaans beperkt zijn tot 25 km/u trapondersteuning, zijn zelden beschikbaar als speed pedelecs.
Is het mogelijk om de snelheid van je elektrische racefiets te verhogen, en is dit toegestaan? In veel landen zijn de regels minder streng, waardoor elektrische racefietsen technisch gezien (veel) hogere snelheden kunnen halen. De begrenzing op 25 km/u is namelijk vaak softwarematig. En zoals ook bij auto’s is de software te manipuleren (zoals chippen bij auto’s). Dit kan bijvoorbeeld door de wielrenfiets te laten ‘denken’ dat je langzamer gaat of dat je je in een land bevindt waar hogere snelheden zijn toegestaan. Dit is echter niet legaal en het overtreden van deze regels kan leiden tot nadelige gevolgen, zoals problemen met verzekeringen en aansprakelijkheid in het geval van een ongeluk.
Gewicht
Het gewicht van een wielrenfiets is belangrijker dan dat bij normale fietsen. Hoe meer je betaald hoe lichter de elektrische racefiets wordt, dus net zoals bij normale racefietsen. De instapmodellen, geprijsd vanaf ongeveer 2500 euro hebben een aluminium frame en relatief eenvoudige (versnellings-) onderdelen, wat resulteert in een hoger gewicht van ongeveer 13 tot 15 kilo. Dat betekent dat meer inspanning vereist is wanneer je volledig op je eigen spierkracht boven de 25 km/u wilt blijven rijden.
De duurdere modellen racefietsen met elektrische aandrijving zijn voorzien van een mooi carbon frame, carbon wielen en andere lichte componenten, waardoor het totale gewicht aanzienlijk lager is. Deze high-end modellen wegen meestal rond de 10 tot 12 kilo. Bovendien zijn ze vaak aerodynamischer, waardoor het gemakkelijker wordt om ook zonder elektrische ondersteuning te fietsen.
Actieradius
Het is belangrijk dat de actieradius voldoende is voor je ritten. Bedenk dat helling op en tegenwind de actieradius verminderd.
Actieradius elektrische racefiets in de praktijk
Voorbeelden van de actieradius zijn van de rit van Daan en Moniek.
Daan is een kilometer verslinder met 8000 km/jaar. Met de originele batterij rijdt hij 120 km en 1000 hm met ondersteuningsniveau 1&2. Daarmee haalt hij een gemiddelde van 25 km/u tijdens zijn ritten. Met een batterij extender die circa 400 euro kost kan hij 165 km en 1500 hm met een ondersteuningsniveau 1&2. Daarmee haalt hij ook een gemiddelde van 25 km/u tijdens zijn fietsritten.
Moniek fiets wat minder maar nog steeds 3000 km/jaar. Met de originele batterij rijdt zij 60 km en 354 hm met ondersteuningsniveau 2. Daarmee haalt zij een gemiddelde van 24 km/u tijdens haar fietsritten. Met diezelfde batterij extender kan ze 91 km en 1300 hm met een ondersteuningsniveau 2 ver komen. Daarmee haalt ze eveneens een gemiddelde snelheid van 24 km/u
Eigenschappen goede elektrische wielrenfiets
Hier in zie je dat een racefiets ebike:
- Geen rare ebike achtige knoppen en dingen aan de buitenkant heeft waarin zichtbaar is dat het een e-bike is
- Geen lelijke accu in het zicht heeft (je kunt bij wijze van spreken stiekem meefietsen in een groep zonder het aan de grote klok te hangen, alhoewel het tegenwoordig wel breed geaccepteerd is
- Ook te kiezen is in alle kleuren en maten
- Ebiken op een racefiets dus gewoon mogelijk is!
- Hetzelfde model is in uiterlijk als de normale wegversie
- Niet veel zwaarder lijkt
Mooi elektrische racefiets als voorbeeld om te kopen
Een mooi voorbeeld van een moderne elektrische racefiets is deze Van Rysel met trapondersteuning en onzichtbaar weggewerkte accu!
E racefiets Van Rysel E-EDR AF Apex AXS
Deze gave rode elektrische wielrenfiets Van Rysel E EDR AF Apex AXS 12S is een goed voorbeeld om te kiezen. Ja, hij lijkt zeker op een normale racefiets maar hij heeft toch echt een elektrische trapondersteuning aan de onderzijde van de schuine buis. Je ziet de accu echt nauwelijks zitten. Op de foto’s hieronder kun je het goed bekijken en het lijkt een volledig normale wielrenfiets maar je hebt tot 100 kilometer een degelijke trapondersteuning van de 250 Wh-batterij die in het frame zit (dus onzichtbaar weggewerkt) en met batterij extender kun je 160 kilometer ver komen!
Deze bordeaux rode Van Rysel heeft de zogenaamde single-ring SRAM APEX 12S-transmissie waardoor je maar 1 kettingblad aan de voorzijde hebt zodat de ketting er eigenlijk niet af kan lopen en hij tevens minder snel slijt. Daarnaast is hij (vinden wij) erg mooi om te zien, net iets duurder dan 2.500 euro wat nog te overzien is voor een elektrische wielrenfiets met 12 versnellingen.
- De accu zie je nauwelijks zitten
- Mooi slank ontwerp
- Trapondersteuning tot 25km/h
- Weinig keuze in kleur
Conclusie racefiets met accu
Wij zijn enthousiast over de nieuwere modellen elektrische wielrenfietsen. Als de accu mooi is weggewerkt, ze minimaal 11 versnellingen hebben en minimaal 80 kilometer actieradius zijn wij positief. Natuurlijk moet de prijs ook een beetje ok zijn. Beetje bij beetje doet elk merk zijn intrede in de wereld van de elektrische racefiets met een accu erin. Steeds meer merken hebben een elektrische racefiets, maar nog niet iedereen. En als ze er al een hebben, dan gaat het vaak maar om één of twee modellen. Dat terwijl ze vaak jaren ervaring hebben met elektrische mountainbikes en tourfietsen en dergelijke.
Deze categorie blijft nog steeds iets achter qua keuzemogelijkheden ten opzichte van de e-mtb’s maar er is al best wat keuze. Want in vergelijking met de elektrische mountainbike zijn er minder merken en modellen die ‘normaal’ en mooi ogen. Met de racefiets leek het lang alsof het niet mogelijk was om een accu netjes in te bouwen. Nu is het ook niet makkelijk om iets nieuws te doen in de conservatieve wielerwereld, maar met bijvoorbeeld die gave Van Rysel is het zeker wel mogelijk. Je ziet namelijk nauwelijks dat het een e-bike is, hij is niet al te zwaar en helpt je prettig met de trapondersteuning wanneer jij dat wilt. Zo is het mogelijk om te blijven fietsen met je fietsmaatje (-s)!
De beste elektrische racefiets met onzichtbare trapondersteuning is betaalbaar, stoer, rijdt heerlijk en heeft een goede accu!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Elektrische racefiets is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: