Weer of geen weer, de fiets blijft een fijn vervoermiddel om van A naar B te komen. Naast dat het gezond is om in beweging te zijn, haal je meteen een frisse neus in de buitenlucht. Vooral in Nederland kun je er niet van op aan dat het weer meezit op het moment dat jij op de fiets stapt. Met slecht weer is komt een regenpak op de fiets daarom goed van pas. Bekijk de beste regenpak prijs
Beste regenpak
Greenlands regenpak fiets
Het beste regenpak is het Greenlands regenpak fiets. Om je nog beter op weg te helpen, lichten we onze favoriet voor je uit. Het regenpak dat je het best kunt kopen voor op de fiets is bij uitstek het Greenlands regenpak. Hij heeft een zwarte kleur met reflecterende diagonale streep om in het donker op te vallen en is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Een unisex exemplaar dus, wel zo praktisch. Er zijn meerdere maten beschikbaar.
Handig is bovendien, dat hij hoog scoort op waterdichtheid en comfort. De stof is erg soepel en geeft je veel bewegingsvrijheid tijdens het fietsen. Het materiaal dat ervoor is gebruikt is polyester. Daarbovenop heeft het pak een waterdichte coating en is het voorzien van ventilatieopeningen om goed te kunnen ademen. Ook is het pak makkelijk klein te maken, waardoor het weinig ruimte in hoeft te nemen en je het goed mee kunt nemen in je tas.
Kortom: dit Greenlands regenpak is echt de beste van dit moment. Hij heeft namelijk reflecterende strepen op de jas zitten en is in meerdere maten beschikbaar. Daarbij is hij super waterdicht en zit hij ook nog eens erg lekker.
- Reflecterende strepen op de jas
- Erg comfortabel
- Neemt weinig ruimte in
- Duur
Inhoudsopgave:
Waarom een regenpak?
In land als Nederland, waar het elk jaar aardig wat dagen regent, is een regenpak betreft geen overbodige luxe. Je hebt het weer immers niet in de hand en wilt niet de hele dag met natte kleding lopen als het dan toch plotseling gaat regenen. Bepaalde stoffen drogen bovendien totaal niet snel, denk bijvoorbeeld aan een spijkerbroek. Het is niet comfortabel om voor een lange tijd met droge kleding te lopen na het fietsen. Het kan zelfs behoorlijk koud zijn. Door dat mooie regenpak kun je ook vaker gaan fietsen, bijvoorbeeld met een leuke fietscommunity.
Soorten regenpakken
Een regenpak bestaat uit een regenjas en een bijpassende broek. Je vindt ze in allerlei soorten, maten en ontwerpen. Of je nu houdt van een regenpak in een fleurige kleur of een zwarte of een regenpak dat 1 geheel is. Er zijn genoeg opties. Vaak is het zo dat ze erg klein te maken zijn. Je kunt ze goed opvouwen of oprollen zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Als de regen dan losbarst op de fiets heb je er in ieder geval eentje bij je!
Poncho
Een poncho is een soort lange regenjas. Hij beschermt dan ook met name de bovenkant van je lichaam tegen de regen. Als de wind opspeelt of als het écht hard gaat regenen kan de poncho in veel gevallen niet genoeg droogte bieden. Daarnaast zie je vaak dat de poncho niet voorzien is van materiaal om te kunnen ademen en ventileren. Als je dan flink door moet trappen, kan het flink broeierig worden onder de poncho.
Paraplu
Paraplus zijn er in allerlei formaten. Ze zijn er ook in een kleinere variant die je makkelijk meeneemt. Het is een effectieve manier om regen tegen te houden. Vaak blijft vooral de bovenkant van je lichaam droog en worden de benen nog wel nat. Bovendien is een paraplu op de fiets totaal niet praktisch en zelfs gevaarlijk. Het belemmert het zicht. Gebruik hem dus alleen als je te voet op pad gaat.
Rainlegs
De naam zegt het eigenlijk al. Rainlegs zijn losse broekspijpen die je aan kunt trekken tegen de regen. Aan de achterkant van je been is de rainleg open, waardoor het ook meteen ventileert. Ze beschermen dus vooral het meest belangrijke deel van je benen. Vaak zijn ze voorzien van een reflecterende rand om goed op te vallen. Het is ideaal om de rainlegs te gebruiken in combinatie met een poncho of paraplu. Hier ontbreekt het immers aan droogte aan de onderkant van het lichaam.
Materiaal van het regenpak
Voor het maken van een regenpak wordt niet zomaar materiaal gebruikt. Het moet aan meerdere eisen voldoen om comfortabel te zijn en tegen een regenbui te kunnen. We zetten enkele aspecten voor je op een rijtje zodat je beter weet waar je op kunt letten.
Om te beginnen wordt de jas zelf van een bepaald materiaal gemaakt. Een belangrijke eigenschap van een regenpak is tevens dat het materiaal kan ademen. We leggen uit wat dit precies inhoudt. Daarnaast zoomen we in op de coating die voor regenpakken wordt gebruikt. Hierbij is er namelijk een onderscheid tussen coating en membraan.
Het materiaal van het pak
Het spreekt misschien voor zich dat een zachte stof als katoen of wol niet geschikt is in de regen. Dan wordt het water eerder opgenomen dan dat het wordt afgestoten. Regenpakken Zijn daarom vaak van PVC of polyester gemaakt. Interessanter is de mate van waterdichtheid en het soort coating dat aan het pak is toegevoegd. Die maken het pak tot wat hij is.
De naden van het pak
Ook de naden van het pak mogen niet worden vergeten. Op het moment dat er nog kleine gaatjes bij de naden zijn, kan daar water door naar binnen komen. Wat je daarom vaak ziet, is dat de naden zijn afgeplakt. Ze worden dan aan de achterzijde van een speciaal soort tape voorzien zodat het water niet naar binnen kan komen.
Waterafstotend
Is een stof waterafstotend? Dan is het hoogstwaarschijnlijk voorzien van een DWR laag. Dit staat voor durable water repellent. Met een DWR laag op je regenpak trekken de regendruppels niet in de stof, maar blijven ze erop liggen. Je kunt ze er dan simpelweg af schudden. Als ze er niet al uit zichzelf af zijn gerold tijdens het fietsen. Er moet dan niet te veel regen vallen om droog te blijven. Een milde regenbui of opspattend water kan in ieder geval geen kwaad.
Waterdicht
Waterdicht is meer dan een DWR laag. Het maakt regenkleding bestand tegen een grotere hoeveelheid water, zoals een stortbui. Het is niet zo dat het oneindig veel water aan kan. Als je voor een langere tijd in een stortbui loopt komt er een moment dat de stof het water niet meer goed af kan stoten.
De mate waarin een regenpak waterdicht is, wordt aangegeven in het aantal millimeters aan water dat het aan kan. Dit principe wordt ook wel de waterkolom genoemd. Bij 0 millimeter is niet waterdicht en bij meer dan 30 duizend millimeter zit je meer dan goed en ben je verzekerd van een pak dat niet gaat lekken. Let dus goed op dit aantal. Hoe hoger het aantal millimeters, hoe beter waterdicht het pak is en hoe minder water het dus doorlaat. Ook hiervoor is het om een goede fietsbroek voor de e-bike te hebben.
Ademend materiaal
Je kunt het aardig warm krijgen als je je regenpak voor een langere tijd draagt. Al helemaal als je ermee aan het fietsen bent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door je eigen transpiratievocht alsnog nat wordt. In dat geval is het fijn dat het materiaal ademt of mogelijkheden heeft tot ventilatie. Er moet een manier zijn om vocht van bijvoorbeeld transpiratie naar buiten af te voeren, zonder dat er water binnen komt.
Er zijn meerdere mogelijkheden om materiaal te laten ademen. De materialen die daarbij helpen zijn hydrofiel en microporeus. Beide kunnen in een regenpak worden verwerkt, dit lukt zowel bij een coating als bij een membraan.
Hydrofiel
Hydrofiel is een specifiek materiaal dat watermoleculen aantrekt en doet oplossen. Je ziet de stof vaak terug in doeken die voor baby’s worden gebruikt. De vocht onder het regenpak kan via het hydrofiel toch worden weggevoerd. Het neemt het water op.
Een van de fijnste regenpakken waarbij je toch nog voldoende bewegingsruimte hebt zijn de Rainlegs.
Microporeus
Bij een regenpak met een microporeus laag zitten er heel veel kleine gaatjes in het materiaal verwerkt. Die gaatjes zijn dusdanig klein, dat water van buiten er niet doorheen komt. Wel kan de waterdamp van het transpireren door de gaatjes zijn weg naar buiten vinden. Precies het resultaat waar je naar zoekt dus.
Coating
Op het moment dat een regenpak voorzien is van een coating, is er een soort lak overheen gekomen. Je kunt het goed vergelijken met een verflaag. Per merk is de soort coating die ze gebruiken weer verschillend. Een nadeel is dat regenkleding met een coating niet erg duurzaam is en snel kapot kunnen gaan in de wasmachine. Na een verkeerde wasbeurt is de coating niets meer waard. Echter is regenkleding met coating wel goed betaalbaar. Je hoeft er niet al te diep voor in de buidel te tasten.
Membraan
Als je het hebt over membraan, zal niet iedereen direct weten wat je bedoelt. Het is een ander alternatief voor een waterdichte laag op regenkleding. In die zin dus vergelijkbaar met een coating. Toch zijn er genoeg onderlinge verschillen, net zoals er racefiets regenjassen zijn. Membraan is eerder een soort vlies dat op of in het materiaal van de jas wordt toegevoegd. In tegenstelling tot een coating, is membraan veel duurzamer. Het stevige materiaal gaat langer mee. Daar betaal je dan ook wel iets meer voor dan voor een coating. Een regenpak met een membraan vlies is net iets duurder.
Kopen
Aanbieding
Met slecht weer is een regenpak dè oplossing, op de fiets goed van pas!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een regenpak voor fietsen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Motiverende tips van andere fanatieke fietsers?
In onze podcast beluister je tips over fietsen en dit onderwerp.- Fietsen | De e-Bike Opties Op Een Rij! Hardlopen 08:23
Externe bronnen:
Bekijk de beste regenpak prijs ►