Het weer in Nederland kan verraderlijk zijn. Daarom is het belangrijk om de beste jas voor tijdens het fietsen op de e bike te kiezen. Zo ben je nooit te warm of koud en blijf je altijd droog.
Op een e-bike ga je vaak sneller dan op een normale fiets, zonder de extra inspanning. Hierdoor is het nog belangrijker dat je een goede jas hebt, die winddicht en waterafstotend is en je warm houdt onderweg. Bekijk de beste e-bike jas prijs
De winnaar
- Winddicht en waterafstotend
- Goed zichtbaar onderweg, zelfs in het donker of met regen
- Warm
- Geen bekend merk zoals ASSOS
Onze Conclusie

Met drie achterzakken kom je nooit ruimte tekort om iets op te bergen tijdens je fietsrit. De zakken zijn gemaakt van een waterdichte stof met een PU-coating en extra voering op de zakken. De Sport2x T-PRO Premium Winterjas is het beste te gebruiken bij temperaturen tussen -5 en +10 graden Celsius. De lange en smalle manchet op de mouwen draagt bij aan de goede pasvorm.
» Bekijk de prijs ►
Waarom is een goede fietsjack nodig?
Het is natuurlijk ideaal wanneer je kunt fietsen als het buiten zonnig, droog en niet te warm of te koud is. Helaas wonen we in Nederland en is fietsen met koud weer of nat weer meer uitzondering dan regel. Met het beste fietsjack kun je gewoon altijd lekker naar buiten zonder te hoeven wachten op het perfecte moment.
Kwaliteit versus prijs
Het liefst heb je natuurlijk de beste fiets jas voor de laagste prijs. Helaas zul je vaak toch een keuze moeten maken, want niet iedereen heeft een onbeperkt budget voor de beste fietskleding. Bepaalde merken, zoals ASSOS, geven de beste kwaliteit, maar zijn dan ook flink aan de prijs. Andere merken, zoals onze winnaar Sport2x, zijn een stuk vriendelijker voor de portemonnee en bieden ook goede kwaliteit kleding.
Wat heeft een goede jas voor de e-bike?
Een goede fietsjack belemmert je niet tijdens het bewegen, maar geeft wel de bescherming die je wilt. Het is een balans die je moet vinden tussen pasvorm, ademende maar winddichte en waterafstotende materialen en andere foefjes die je nodig hebt tijdens een fietsrit.
Pasvorm
Een goede pasvorm geeft wind, kou en regen geen kans. Als het jack goed aansluit zijn er geen kiertjes waardoor je toch het weer naar binnen kunt laten. De pasvorm is het meest flexibel met een softshell jas. Dit materiaal is erg elastisch en beweegt goed met je mee, wat ervoor zorgt dat je al snel die goede pasvorm te pakken hebt. Een softshell fietsjack is tegenwoordig net zo waterdicht als andere soorten jassen en geeft je meer bewegingsvrijheid.
Waterdicht of waterafstotend?
Je ziet vaak twee soorten termen als het gaat over hoe droog je blijft in de fietskleding. Bij waterafstotende fietsjassen blijf je wel even droog bij bijvoorbeeld een onverwachte regenbui, maar het zal al snel vocht doorlaten als je langer buiten blijft of in een heftige storm terecht komt. Als het materiaal waterdicht is, dan heb je meer bescherming tegen het water en kun je langer door blijven gaan.
Er zijn hier wel verschillende gradaties in. Sommige fietsjassen zijn alleen waterdicht tegen regen. Zodra er druk wordt uitgeoefend op het materiaal, zoals wanneer je het aanraakt of ergens op gaat zitten, kan het wel doorlekken. Andere jassen zijn daarentegen zo waterdicht dat je deze zelfs onder kunt dompelen zonder dat er water doorheen komt.
Temperatuur
Wanneer en waar fiets je graag? Als je in de winter liever binnen blijft, kun je een dunnere fietsjas kopen. Daarentegen heb je wel iets nodig wat beter beschermend als je in de bergen wilt fietsen. Dit is extra belangrijk bij een e-bike, omdat je je minder hoeft in te spannen om dezelfde afstanden af te kunnen leggen. Je blijft dus automatisch minder warm en bent meer afhankelijk van je fietskleding om de koude temperaturen tegen te kunnen gaan.
Onze winnaar, de Sport2x T-PRO Premium Winterjas, is hiervoor uitermate geschikt, omdat deze de warmte goed bij je houdt. Deze jas is ook goed ademend, zodat je alsnog geen last krijgt van vochtige onderkleding door zweet of regen. Omdat deze winter jas al geschikt is bij temperaturen onder 10 graden, kun je hiermee de hele winter door, net zoals alle koudere dagen in het voorjaar en de herfst.
Ademend vermogen
Het is altijd belangrijk om fietskleding met een goed ademend vermogen aan te schaffen. Zodra je flink gaat bewegen ga je vaak zweten. Als dit zweet in je kleding en op je huid blijft zitten, kan het gaan schaven, irriteren en zelfs leiden tot blaren. Dat alles wil je natuurlijk voorkomen. Als je fietskleding een prima ademend vermogen heeft, dan wordt het zweet zo snel mogelijk weggewerkt en blijf je droog onder je pak.
Waar op te letten bij e-biken in de winter
Een van de belangrijkste dingen om te onthouden: kleed je in verschillende laagjes voor het fietsen. Zo ben je in alle omstandigheden prima gekleed tijdens je fietsrit. Je hoeft ook niet te vertrouwen dat je echt een waterdichte jas aanhebt of dat je in ergere regenbui terecht komt dan je fietskleding aankan. Met meerdere laagjes blijf je droog, ook al is een laagje minder waterdicht dan je denkt of is er een beschadiging door bijvoorbeeld vallen.
Ook wordt de wind zo het beste tegengehouden, want er is maar weinig materiaal dat echt compleet winddicht is. Door meerdere lagen over elkaar aan te trekken heeft de wind geen vat meer op je. Let er wel op dat het ademend vermogen van alle kleding in orde is, want je loopt hier wel de kans dat je zweet ergens vastgehouden wordt en dat wil je voorkomen. Ook handig hiervoor is de beste fietsbroek e-bike.
Extra toevoegingen op de jas
Je ziet niet veel jassen met een capuchon voor de fiets, voor een goede reden. Deze capuchon vangt de wind op en dat vertraagt je alleen maar. Het ziet er misschien wel grappig uit, maar dat is ook wel het enige. Wat wel een optie is, is een capuchon die je in een zakje kunt ritsen. Als je dan alleen maar even naar de supermarkt moet, zou je dan wel die extra regen bescherming kunnen hebben. Andere zakken op je jas zijn natuurlijk ook gewenst, want je wilt wel alles mee kunnen nemen wat je nodig hebt met een fietsrit.
Wat je daarentegen wel echt op je jas wilt hebben, zijn reflecterende stukken. Zichtbaarheid is een van de belangrijkste dingen tijdens het fietsen. Je bent namelijk een stuk kwetsbaarder op de fiets dan in een auto en helemaal in het bos of in het donker is het soms lastig om een snelle fietser te zien aankomen. Een goede fietslamp helpt hier natuurlijk al flink bij, maar met reflecterende elementen op je fiets jas is het nog moeilijker om je te missen op de weg. Het geeft extra bescherming van en voor andere weggebruikers en zorgt ervoor dat je in alle omstandigheden weer veilig thuis komt.
Fietsjas of toch een regenjas of windjack?
Als je een nieuw jack wilt aanschaffen, kan het zijn dat je ook naar een regenjas of een windjack kijkt. Ik snap dat het een verleidelijke keuze kan zijn om voor een van de andere soorten te gaan, maar ikzelf heb na veel jaren ervaring toch de voorkeur voor echte fietsjacks. Een windjack geeft bijna geen warmte en zal vooral wind vangen. Dat geeft dus helemaal geen extra voordelen.
Een regenjas kan echter soms wel een goede keuze zijn. Ze zijn vaak snel op te frommelen en zijn klein op te bergen, waardoor je er altijd eentje mee kunt dragen voor het geval het weer omslaat. Je kunt dan met minder laagjes aan op pad, want je hebt toch een regenjas bij. En dat klopt ook wel, maar je hebt veel meer aan die laagjes dan alleen maar bescherming tegen de regen.
Vaak merk je al snel dat een regenjas veel minder ademend vermogen heeft dan een fiets jas, waardoor je al snel klam en vochtig kan worden. Dat vocht kan dan nergens meer heen, dus dan heb je weinig aan de waterdichte regenjas. Een echte fiets jas zal daarentegen de waterafstotende eigenschappen combineren met het ademend vermogen en de hele rit door comfortabel blijven.
Merken
Belangrijke eigenschappen
Enkele andere belangrijke eigenschappen van een goede fiets jas zijn onder andere de grippers van siliconen, 3 zakken en windstopper functie.
Siliconen grippers: alles blijft zitten zoals het hoort
Door de siliconen grippers aan de achterzijde van het materiaal blijft hij goed op zijn plaats. Niks is namelijk zo irritant dan steeds maar je kleding goed te moeten trekken tijdens het rijden. Niet goed zittende kleding leidt niet alleen tot ergernis maar ziet er natuurlijk ook niet mooi uit ?
3 zakken op de rug
Zoals ieder fietsjack en -shirt nodig heeft, bevat deze ook de 3 ruime zakken achterop je rug. Deze zitten vlak tegen het achterpand zonder te flapperen maar zijn wel weer prima te gebruiken. Zelfs met handschoenen aan kun je door het elastische materiaal goed een gelletje of je telefoon uit je zak halen of juist snel even je bril opbergen. Het is hier wel belangrijk dat het derde zakje op je rug een goede rits heeft.
Windstopper functie: geen snijdende kou op je lichaam
De windstopper functie bij een jack zorgt ervoor dat je het behaaglijk warm hebt. Je krijgt echter geen opgeblazen oververhit gevoel omdat het technische Gore windstopper materiaal wel kan ademen.
De meeste fietsjacks hebben subtiele reflectie. Let vooral op banen op je rug en zijkant voor als auto’s je in de schemer/het donker tegemoet rijden richting de zijkanten van het jack.
Kleur
Het veiligste is een jas in fluor geel, oranje of groen. Assos had vroeger felgele windjacks en zijn overgestapt op felgroen. Dit is meer een trend-kleur-wijziging dan een veiligheidsafweging. Los van deze ‘veilige kleuren’ kiezen veel fietsers voor een zwart, rood en blauw jack (of een combi daartussen). Op je fiets zitten als een rijdende veiligheidspilon past namelijk niet echt bij de modebewuste fietser. Wit wordt te snel smerig en is daarna nooit meer helemaal wit te krijgen in de was (nee, Ariel en Silan, dit lukt echt niet…) en daarom kopen wij ook geen witte fietsbroeken, behalve dan bij de Ag2R fietsploeg.
Rits
Natuurlijk heeft een goede fietsjas een goede rits. Maar wat is nu een goede rits?
1) Duurzaam: zodat hij over 3 jaar ook nog soepel open en dicht gaat.
2) Met lusje: of met een stukje rubber. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om het jack ook met dikke handschoenen nog open te ritsen (als je het even warm hebt in een sprint bijvoorbeeld).
3) Wind- en waterkering: vaak een strip materiaal achter de rits die niet tussen de rits kan komen.
4) Klein stukje stof: dit zit aan de bovenzijde van de rits, vlak onder je kin. Hierdoor je huid niet tussen de rits kan komen. Daarnaast voorkomt het irritatie van je hals/kin tijdens het gebruik.
5) Zonder rammelen/geluid: het geluid maken van een rits wanneer je aan het fietsen bent is erg irritant. Een goede fietskledingfabrikant gaat daadwerkelijk naar zijn jack luisteren om te beoordelen of het ritsje stil is bij zittend en staand fietsen.
6) Mooi: de rits moet er mooi uitzien. De dunne, technische rits oogt veel beter dan de Jip en Janneke ritsen die je vroeger in je basisschooljas had (supergrote schakels).
Het zijn de details die het hem doen
Wellicht had je niet bedacht dat een simpel ding als een rits zoveel verschil kan maken. Ik heb echt zoveel fietsjassen getest die op zich wel prima waren, maar het verloren op de rits of andere ‘net niet handige dingen’. De topmodellen hebben alles gewoon wel goed voor elkaar.
Kraag
De kraag moet bovenal goed aansluiten op je hals. Veel fietsjassen (en trouwens ook gewone winterjassen) vind ik niks, omdat de kraag te wijd is. Een sjaal dragen kan wel bij een wintersportjas of normale jas, maar ideaal is het niet. Een nekwarmer draag ik geregeld tijdens fietsen met de koude, maar dat zou voor de aansluiting op de hals niet nodig moeten zijn bij een goede fiets jas.
De goede nekwarmer is overigens altijd heerlijk voor je kin en mond. Veel mensen krijgen last met spreken na een paar uur met de kin/kaak in de kou. Je klinkt dan een soort van dronken. De Assos jacks sluiten perfect aan. Veel Shimano en Agu jacks doen dat juist niet. Dat is echt zonde en zo komt er erg veel kou binnen op een gevoelig lichaamsdeel (je hals).
Soort kraag
De kraag mag van ieder materiaal zijn gemaakt in mijn ogen, maar een echt dik winterfietsjack moet een beetje voering hebben. Dit is heerlijk bij het aantrekken van het jack en superfijn om kou echt buiten te sluiten.
Bij temperaturen ver onder het vriespunt wil je ook het liefst een hoge kraag. De lage kragen zijn dan misschien wel in bij de Tour de France, maar bij fietsen door weer en wind in ons koude kikkerlandje, ben je blij met iedere centimeter hogere kraag ?
Langer achterpand
Een echt ergonomisch fietsjack is aan de achterzijde iets langer dan aan de voorzijde. Door de sportief voorovergebogen fietshouding wil je zeker geen koude rug krijgen en je hoeft geen wetenschapper te zijn om te bedenken dat de lengte over de rug langer is dan bij je buik. Toch krijgen veel goedkope fietsjack merken het voor elkaar om gewoon het ‘model wintersportjas’ aan te bieden waarbij de jas bij je buik opkrult en je rug bloot wordt gesteld aan weer en wind. Hoe moeilijk kan het zijn?
Lang fietsjack
Keer op keer blijkt bij mijn testen dat sommige ‘fiets’-kledingmerken blijkbaar zelf nooit op de fiets zitten. Ze willen gewoon meeprofiteren van deze markt, maar hebben hetzelfde model voor outdoor/hardlopen en fietsen. Een grote duim naar beneden kunnen ze krijgen en iedere euro is weggegooid geld.
De beste jassen voor op de e-bike
Zoals je hebt gelezen is er veel waar je over kunt nadenken om de beste fiets jas te kiezen. Belangrijkste blijft dat het een ademende jas is, die waterafstotend of waterdicht is (ligt eraan wat je ermee wilt doen natuurlijk!) en dat je de prijs ervoor wilt en kunt betalen. De fijnere details kun je meteen meenemen als je voor goede jassen gaat kijken, maar de belangrijkste punten zijn daar.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een e-bike jas is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: